Aperitif, który zrobi wrażenie na gościach

W trakcie przygotowywania obiadu, kolacji czy też większego wydarzenia dla gości zaplanuj nie tylko to, co podasz w ramach posiłku, ale też napoje. Powinny być one dopasowane do dania i upodobań uczestników spotkania. Istnieją również pewne zwyczaje, które obowiązują gospodarza w tym zakresie, a jednym z nich jest podanie drinka znanego jako aperitif. Dowiedz się zatem więcej na temat tego, czym on jest i z czego można go przygotować, by zrobił wrażenie na wszystkich zgromadzonych.
Czym właściwie jest aperitif i kiedy się go podaje?
Warto wiedzieć, co właściwie oznacza określenie aperitif. Tak bowiem nazywa się napój, zazwyczaj z zawartością alkoholu, który podaje się gościom tuż przed posiłkiem. Jego celem jest pobudzenie apetytu przed zaserwowaniem dania głównego. Kultura jego przygotowywania jest szczególnie rozwinięta w południowej Europie, w takich państwach jak Francja i Włochy, jednak obserwuje się ją też w innych krajach. Sama nazwa zaś w swobodnym tłumaczeniu z francuskiego ma oznaczać otwieranie apetytu.
Z czego można przygotować aperitif?
Co zatem najlepiej sprawdzi się w roli aperitifu? Od lat wykorzystuje się do niego naprawdę rozmaite trunki. Mogą to zatem być wina, likiery i inne alkohole takie jak na przykład wermut. Często wykonuje się też i podaje koktajle, które łączą w sobie rozmaite składniki. Nie ma również jednego wyznacznika, jaki napój uznaje się właśnie za aperitif, różni się to również w zależności od kraju. Tak duża swoboda sprawia, że bez trudu można odkryć wersję spełniającą wszystkie oczekiwania.
Przykłady rozmaitych trunków serwowanych jako aperitif
W ramach aperitifu można podać po prostu czysty alkohol, na przykład w postaci wina czy whisky. Jednak sporą popularność zyskały również rozmaite drinki czy koktajle. Dość często charakteryzują się one wyczuwalną goryczką w smaku. Zatem w tym celu przyrządza się między innymi Aperol Spritz, Campari, wermut, gin z tonikiem, Hugo Spritz i inne szprycery, Warto urozmaicać je też różnymi dodatkami, które zdecydowanie wpływają na walory smakowe takich napojów i zmieniają ich charakter.
Gdzie znaleźć produkty do wykorzystania w aperitifie?
By przygotować aperitif, potrzebne są oczywiście odpowiednie składniki. Od ich jakości zależy to, jak będzie smakował przygotowany napój. W związku z tym produktów należy szukać w sprawdzonych miejscach o ugruntowanej pozycji na rynku, co zapewni oczekiwany rezultat. Dowiedz się więcej o przygotowywaniu aperitifu, by móc zaskoczyć swoich gości niezwykłymi smakami oraz wykorzystanymi dodatkami.